donderdag 3 juli 2014

Weatherproof

Eén van de leuke dingen van op reis gaan is de voorbereiding. En de voorbereiding speelt zich af op verschillende vlakken. Een deel ervan is lang op voorhand, bij ons bestaat dat uit het zoeken naar een geschikte bestemming. Een proces dat zich de laatste jaren steeds vroeger afspeelt, want dat gaat gepaard met het kiezen van een huurhuisje. En dat moet met de grootste zorg, want wij zoeken  authenticiteit gemengd met comfort, en dat dan overgoten met een serieuze vleug afgelegen rust. We merkten dat we de mooiste vonden wanneer we onze zoektocht reeds starten in oktober… ja, wij nemen planning serieus ;-)

“Goeiedag, ik kom mijn bestelling ophalen”
“Wat is de naam? Dan zoek ik dat even op in het systeem.”


Een ander soort voorbereiding bestaat ook uit het vinden van het juiste schoeisel – en kindervoeten groeien snel – en oude voeten worden steeds kritischer. Dat geeft altijd weer wat stress, want meestal denken we daar niet aan voor de examens, en net na de examens moet alles weer snel snel gebeuren, want dan moet er plots weer nog veel gehaald. De rugzakjes zijn ook te klein geworden, hebben we gemerkt, en enkele  nieuwe fleece’s en kaweetjes kunnen ook geen kwaad.

“Ja, uw kaarten zijn er – dat waren topowandelkaarten niet?”
“Ja – van Ierland”.


Maar de leukste voorbereiding is wel het bezoek aan mijn favoriete reisboekenwinkel. Niet zozeer voor de boeken – alhoewel er al een heel rijtje reisgidsen in de kast staan – maar eerder voor de kaarten. Want eens de bestemming en het huisje gekozen wil ik al snel goede wandelkaarten van de streek. Ik ben namelijk gek op mooie topokaarten. Er wordt redelijk wat tijd gespendeerd aan het uitvlooien van wandelgidsen en het precies localiseren van de wandelroutes op de kaart.

“Ah – ik zie dat meneer de speciale versie besteld heeft”.
“inderdaad”.


En het is gewoon ook een leuke winkel. In een verborgen hoekje van de wolvengracht gelegen, met een ouderwetse gevel met krullerige ramen roept de naam ervan alleen al beelden op van ongekende plaatsen – l’ anticyclone des Açores. Laat je niet afschrikken door de Franstalige naam, je wordt er mooi in het Nederlands geholpen hoor.  Naast ontelbare reisboeken in wel tien talen heb je er een uitgebreide collectie kaarten. Het leuke is dat je ze ongegeneerd mag openplooien op de kaartkasten en aan een grondige inspectie mag onderwerpen. De best geschikte kaart uitkiezen is belangrijk – en dat begrijpen ze daar.

“Ja – die zijn wel een beetje duurder dan de gewone versie”.
“Volgens mij niet”.


Dit jaar viel de keuze voor vakantiebestemming op Ierland. Na de vermoeiend warme wandelingen in de Franse Pyreneeën vorig jaar was het criterium voor een volgende reis “volgend jaar gaan we naar een koelere bestemming”. Schotland was even een optie – maar huisjes bleken er erg duur. En het is ook ver hé – Schotland. En na wat gedub hakte ik de knoop door. Ierland zou het worden!

“Tiens – U hebt gelijk, ze zijn niet duurder dan de gewone versie. Dat is vreemd”.
“Misschien maken ze de nieuwe allemaal zo”.


We gaan dit jaar dus naar Kerry  – naar schatting koeler dan de Pyreneeën.  Maar ik vrees ook kans op wat vochtiger …

“Dat moet ik eens checken. Standaard Weatherproof kaarten.  Geen slechte optie voor Ierland”.

3 opmerkingen:

 1. De beste Guinness krijg je in Boston's Pub op Valentia Island!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat je niet teveel regen te verwerken krijgt en dat het een geweldige reis wordt, met die kaarten kan dat niet mis lopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een geweldige reis geworden, mede omdat we weinig regen te verduren hadden. Het regent er wel elke dag, maar we hadden het geluk dat dat ofwel heel kort, ofwel 's nachts ofwel ergens was waar wij niet waren ;-)

   Verwijderen