maandag 11 juli 2016

Sarlat-la-Canéda

Sarlat is de parel van de Périgord! Prachtig zoals deze stad gespaard is gebleven van de industriële revolutie en zo uit de middeleeuwen lijkt te zijn overgevlogen. De enige moderne ingreep in de stadsstructuur is een lange rechte straat die de stad doormidden snijdt, enige overblijfsel van een modernisatie: het litteken van een vroegere paardentram.

Maar verder zijn er niets dan smalle straten met heerlijk goed bewaarde of gerestaureerde gebouwen, pleintjes, winkeltjes en hier en daar een plukje stadsgroen.


Natuurlijk is Sarlat een trekpleister voor toeristen. De straten lopen er vol van en het is soms moeilijk om een foto te maken van een leeg steegje - het komt op seconden aan. Maar laat dat je niet weerhouden om ook eens een bezoek te brengen aan Sarlat! De sfeer is er ontspannen, overal zijn winkeltjes met antiquiteiten of brocante, leuke kleding en voedsel en delicatessen.Van notenolie en truffels tot foie gras - je kan er alles vinden. En overal terrasjes, restaurantjes en ijssalons :-d  De Périgord is duidelijk de gastronomische streek bij uitstek - voor wie gek is van de Franse keuken.Statige gevels en vakwerkhuizen wisselen elkaar af, torens en torentjes zie je overal. De meest opvallende is de Lanterne des morts, een mystiek bouwsel waarvan men niet weet waarvoor het ooit diende.

Op het marktplein is er altijd wel een mimespeler of muziekgroepje dat optreedt. Ambiance is er zeker in Sarlat!


Wij genoten echt van ons namiddagje daar. En mocht je zelf ook eens in de Périgord verblijven, sla dan deze stad niet over - het zou zonde zijn.

1 opmerking:

  1. Een 7 tal jaren geleden zaten wij ook in die streek. Sarlar is erg mooi, wij waren er op een marktdag, over de koppen kon je er toen lopen. Mooie streek, geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen