vrijdag 12 juli 2019

Fossmork - Sollifjell

Je zou denken dat we door het vele volk onze bekomst hadden van de Preekstoel, maar een wandeling waar je die rots van verre kan bewonderen – en dus ook ver van de massa’s – stond ons niet tegen.


Vandaag stond de wandeling van Fossmork naar Sollifjell op het programma. Daarvoor moesten we de brug naar Forsand over en dan over de onbestrate baan tot de parking Skroyla bij Fossmork rijden.


De wandeling loopt op de rechteroever, evenwijdig aan de Lysefjord. De ganse weg heb je een wijds zicht op de overkant. De rotswand, waar de Preekstoel een klein deeltje van is, is daardoor in al zijn glorie te bewonderen.


 
De klim is niet moeilijk. Je hebt maar een hoogteverschil van 300m te overwinnen en op één stukje door een beboste helling na gaat het meeste er van geleidelijk omhoog.


Onderweg passeer je een prachtig bergmeertje en poeltjes waarin de lucht donker weerspiegelt.Boven gekomen is het zicht gewoon fantastisch. Je ziet (met de verrekijker of telelens) de miertjescolonne naar en van het plateau van de Preekstoel. Op deze foto tel ik al 200 bezoekers alleen al op het plateau.


Zouden ze daar eigenlijk beseffen hoe hoog 604m wel is?


Eenmaal boven op Sollifjell kan je al het heen-en-weer gevaar van de scheepjes zien die de toeristen van Stavanger naar Lysebotn brengen en terug. En allemaal volgen ze hetzelfde programma. Eén van de stops is die aan de waterval dicht bij de Preekstoel. Een slokje van het water proeven en straks weer het cruiseschip op.
Een beschrijving van deze wandeling kan je vinden op wikiloc: klik HIER


2 opmerkingen: