maandag 8 juli 2019

Stavanger en Solastranden

De enige grote stad in onze buurt was Stavanger. En vermits het weer een te beetje twijfelachtig was voor een natuurwandeling beslisten we vandaag het oude stadsdeel “Gamle Stavanger” te bezoeken.

Maar voor de middag gingen we eerst naar Solastranden, op zoek naar de zo gewilde Noordkrompen. Het strand leek eerst leeg, maar er waren gewoon geen grote schelpen. Maar wel massa's kleintjes - vooral Venusschelpjes. Daar werden er enkele honderden van geraapt - dat wordt mooi in een glazen potje of zo.
Gamle Stavanger bestaat uit een gering aantal min of meer evenwijdig aan de haven lopende straatjes, het ene een huizenrij hoger dan de andere. Het is er rustig rondkuieren, genietend van die typische uitstraling van die spierwit geverfde houten gebouwen.

De kleur wordt er verzorgd door de bloemen in smalle voortuintjes of (hang)potten, of door de voordeuren.
Hier en daar kan je een winkeltje met artisanale producten bezoeken.Natuurlijk is dit oude stadsdeel ook een beetje een toeristenval, alhoewel de grote souvenirshops geconcentreerd zijn op de kaai zelf, in omgebouwde pakhuizen. Want daar komen de cruiseschepen aan – mastodonten die telkens het straatbeeld op bombastische wijze domineren.Op de kaai vind je tevens, maar dan eerder aan de overzijde van de haven, terrasjes en restaurantjes.Maar wij gingen eten in de hippiewijk. Ik kan het niet anders noemen – plots zoveel kleur en uitbundigheid!

En wat bleek - dat tenslotte het weer best meeviel aan de kust. Dus morgen toch er op uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten