dinsdag 11 juli 2017

Fossielenjacht

Eén van de meest geprezen plekken om fossielen te zoeken op de Jurassic coast is de strandstrook tussen Charmouth en Seatown (Chideok). Halverwege ligt de Golden Cap en daar was de plek waar we de meeste vondsten deden.

Maar eerst checkten we de rotsmassa ten oosten van Seatown op fossielen, Ridge cliff.


Vanaf  het strand onder Ridge cliff heb je een mooi zicht op de Golden Cap.

Het strand ligt vol keien dus makkelijk wandelen is dat niet. Maar eens je een goed plekjegevonden hebt is dat fossielen zoeken helemaal niet inspannend.  Behalve fossielen liggen er ook overal limonietklompjes. Limoniet is een ijzer-zwavel gesteente die ontstaat door verweren en verroesten van pyriet.




zicht op Golden Cap, limoniet, belemnieten in rots, zicht op Ridge cliff

Je vindt de fossielen overal, maar je moet toch goed speuren. Midden in het zomerseizoen is er weinig kans om grote stukken ammoniet te vinden, maar fragmenten en kleine exemplaren zijn er overal. Ik was bijzonder blij met enkele fossiele schelpen en een armpotige (brachiopode). Verder vonden we ook stengels van zeelelies (crinoides) en armen van zeesterren. De meest gevonden stukken waren echter belemnieten, wat het achterste deel van een soort tienarmige inktvisachtige is.





We ontdekten dat we de meeste fossielen vonden daar waar de zee dagelijks bij hoog water tegen de grijzige kleilagen aanschurkt en er de fossielen uitspoelt. Zo bleken er eigenlijk maar twee plekken onder de Golden Cap te zijn.




Enkele van onze vondsten: fragmenten van grote ammonieten, kleine ammonieten, twee schelpen en een op een schelp lijkende armpotige en tenslotte de op kogels lijkende belemnieten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten