donderdag 18 juli 2019

Molden

Onze laatste dagwandeling ging naar Molden, een bergtop op 1116m hoogte, bekend om zijn uitzichten op enkele armen van de Sognefjord, nl. Lustrafjord en Gaupnafjord.

De klim heet middelzwaar te zijn, maar blijft bij ons bij als een klim waar schijnbaar geen eind aan komt. Molden heeft geen spitse top, maar is een ronde koepel waardoor er tijdens de klim na elke vermeende top er nog één in de verte verscholen blijkt.De wandeling start aan de parking bij Krossen. Je vind de parking ten Noordoosten van Hafslo. Vanaf daar moet je zo’n 600m klimmen. Onderweg wordt je al getrakteerd op mooie zichten, maar gaandeweg worden die steeds indrukwekkender. Je vindt beschrijvingen en kaartjes van deze wandeling op Wikiloc, bvb HIER.

Het eerste uitzichtpunt is bij Skjoldnaklanten, een geschikte plek voor een eerste pauze. Wij waren er op de middag en bleven er voor de picknick. Je hebt er al een prachtig zicht zuidwaarts op de Lustrafjord en als je je verrekijker mee hebt kan je lands de overzijde de staafkerk van Urnes zoeken.
Het tweede uitzichtpunt is iets over halverwege, bij de verlaten zomerboerderij Svarthiller.Na de boerderij gaat het steil recht omhoog naar de top.
In het Westen de hoge toppen boven Balestrand
Dichter bij de top waaieren de paadjes uit. Molden heeft namelijk door de koepelvorm niet één, maar meerdere uitzichtpunten. Je kan ze op afstand zien door de steenmannetjes die opgeworpen zijn. Je krijgt zowel fjorden als hoge besneeuwde toppen samen te bewonderen, in panorama’s waarvan de evenknie nog te vinden valt. We maakten een rondwandeling om er enkele te bezoeken.

Naar het Noordwesten kijk je uit op de sneeuwbedekte toppen van Nationaal park Jostedalsbreen, met al zijn gletsjers die langs de zuidoostelijke zijde van de hoogvlakte afdalen, van Austerdalsbreen tot Nigardsbreen.
Nigardsbreen
Noordwaarts kijk je neer op Gaupne en de korte Gaupnafjord, met links de keten van Jostedalsbreen en helemaal op de achtergrond de toppen van Breheimen.
Breheimen, gezien vanop Molden
Naar het Noordoosten kijk je uit over de schiterende Lustrafjorden, met de dorpen Nes en Hoyheimsvik en aan het eind van de fjord, Skjolden.Als onze laatste wandeling in Noorwegen was deze uitstap uiterst geslaagd. Een aanrader als je ooit richting Noorse fjorden trekt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten